Der stod et træ

cropped-IMG_0939Jeg er ved at miste troen på vores fremtid med de seneste satellitbilleder fra de omfattende træfældninger i Amazonas.

Man har advaret om det her i over 30 år. Men i 2019 har ødelæggelserne i området nået et ekstremt kritisk niveau. Siden 2017 har flere større regnskovsorganistationer forsøgt at råbe det internationale samfund op, da fældningerne er eskaleret voldsomt.

Det her bliver opadbakke for vejrets/klimaets udvikling over hele kloden.

Jo flere træer der fældes i Amazonas, jo mindre regn. Mindre regn får på et tidspunkt resten af regnskoven til at kollapse. Så er hele Amazonas og ikke kun områder pludselig i spil. Og det er der vi er.

Regnskoven er et sammenhængende system,- træer, lys, regn, dyr, mikroorganismer. Den kan ikke bare genetableres. Sådan er det ikke med en regnskov.

Vi er tæt på et “point of no return”. Vi er der faktisk nok. Det må vi som mennesker forholde os til. At skulle tilpasse os.

Desværre ved alt for få, hvor omfattende Amazonas indvirkning er på klimaet i resten af verden, og derfor tror jeg der sidder rigtig mange, der overhovedet ikke fatter omfanget. “Det går sgu nok generationen”.

Det er jo gået før. Jeg kan meddele jer, at I tager fejl.

JEG er dybt bekymret, og tror vi går imod menneskets sidste 50-100 år på jorden. Det er det realistiske bud.

Vi er præcis 69 år bagud med at kunne nå at ændre det her. Stigningen i CO2 har været voldsom fra 1950 og fremad.

Mennesket er ikke vant til at skulle gå bagud i udviklingen. Reelt er det jo det vi er nødt til. At sætte udviklingen tilbage.

At indstille os på en helt anden verden.

Hvor klimaet og vejret vil gøre store områder ubeboelige.
Hvor vi skal rumme andre folkeslag, hvor vi måske selv skal flytte. Hvor de ting vi er vant til at anvende i en såkaldt moderne verden, ikke længere vil være en del af vores liv.

Hvis en for stor del af den allerede nu resterende del af Amazonas brænder, så er det så store mængder CO2 der fremover ikke vil blive konsumeret, at det sender temperaturstigningerne og afviklingen af kloden voldsomt fremad.

Forskerne har hele tiden været usikre på, hvor længe regnskovene kunne konsumere de forhøjede CO2 mængder, at det på et tidspunkt ville nå et mætningspunkt, og hvad så?

Men brandene giver vores muligheder for fortsat liv problemer.

Jeg har hørt om det her helt fra jeg var en lille pige, – fulgt Greenpeaces arbejde, fulgt Rainforest Foundations arbejde,- men man tror og håber jo altid på, at der gøres noget, – at der gøres nok.

At verdenssamfundet havde forstået alvoren allerede for 30 år siden.

At mennesket bliver klogere.

At det her sker ikke i vores levetid.

At regeringer ikke lader lukrative handelsaftaler komme forud for livets basale muligheder.

At det er der styr på.

At vi overlever også det her.

— Men finder ud af, at man tager fejl.

De billeder jeg ser nu giver mig kuldegysninger, mit håb forsvinder,- måske fordi livets helt direkte og indirekte nødvendighed er fotosyntesen. Amazonas varetager fotosyntese i storskala for hele kloden. For os alle.

Den vigtigste biokemiske proces der er.

Mennesket er måske alligevel ikke verdens klogeste.

Uden regnskov – eller med væsentlig mindre regnskov,- vil regnen forsvinde eller minimeres. Store områder vil blive til ørken/savanne og den manglende optagelse af CO2 vil få temperaturerne til at stige langt hurtigere end vi endnu har set. Den del kommer nu.

Brandene og fældningerne i Amazonas er i år forhøjet med 84%, og lige nu brænder det i den sydlige del af regnskoven strækkende sig ind i Bolivia.

Det har brændt i 3 uger, fældningen har stået på siden maj. Ingen har ageret før nu.

I et eller andet omfang eliminerer vi på et tidspunkt os selv.

Fordi vi ikke evnede at leve uden konstant og effektivt at udvikle, – vi evnede ikke bare at være.

Vi evnede ikke, at forstå klodens komplicerede biologiske processer. Vi troede vi kunne effektivisere dem.

Jeg håber jeg tager fejl, men desværre er jeg for realistisk til ikke at forholde mig til fakta. Virkeligheden bliver kastet lige ind i mit ansigt. Virkeligheden jeg kan se på NASAs realtime og virkeligheden jeg kan se hos organisationerne som befinder sig på stedet og har kæmpet for skovens overlevelse i over 30 år.

Jeg lader mig ikke påvirke af pressen. Eller dem der slår det hen. Alvoren er gået op for mig.

Vi er seriøst derude hvor man fra dag til dag bør tage voldsomt store skridt til at stoppe CO2 udledningen.
Findes viljen? Nej.
Ville det kunne bremse udviklingen at vi afvikler?
Nej, jeg tror det ikke.
Vi er for sent ude. Vi er nødt til at vænne os til markante ændringer.

Tungt,- ja. Men det er den virkelighed vi går imod. Hvis man ikke forstår alvoren,- er det fordi man ikke forstår klodens biokemiske sammenhæng.

Jeg anbefaler de mange gode indlæg om Amazonas vigtighed for klodens samlede økosystem, I finder dem på youtube, WWF eller hos Rainforest Foundation.

“A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life.” (Darwin)

Tanker til jer alle. Pas på jer. Ses.
/M❤️

One Comment Tilføj dine

  1. majersblog siger:

    Jeg er også bekymret. Jeg forstår ikke, at den præsident ikke bliver sat af. Jeg forstår ikke, at man ikke kan finde alternativer til soja til dyrefoder. Det kan man måske, men det er nok dyrere. Men så må vi forkælede forbrugere bare betale lidt mere for vores kød og evt spise lidt mindre. Der må kunne gøres noget fremadrettet. Men brandene skal stoppes nu. Og det kan kun gå for langsomt.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s